kolmapäev, 1. mai 2024

Nagoya

Teel Osakasse tegime peatuse Nagoyas, mille kohta Wikipedia teab rääkida, et:

Nagoya (名古屋市) on Chūbu piirkonna suurim linn, rahvaarvult neljas linn Jaapanis, mis asub Vaikse ookeani rannikul Honshu keskosas. Nagoyas on Jaapani suurim meresadam.

1610. aastal viis sõjapealik Tokugawa Ieyasu Owari provintsi pealinna Kiyosust Nagoyasse, sel perioodil renoveeriti Nagoya loss. 20. sajand tõi kaasa suure majandusarengu ning Nagoya sai Jaapani peamiseks tööstuskeskuseks. Traditsioonilisele kellade, jalgrataste ja õmblusmasinate tootmisele lisandus eriterase, keraamika, kemikaalide, õli ja naftakeemiatoodete tootmine - piirkonna auto-, lennundus- ja laevaehitustööstus õitses. Need tegurid muutsid linna Teise maailmasõja ajal USA õhurünnakute sihtmärgiks.

Mitsubishi Aircraft Company asutati 1920. aastal Nagoyas ja sellest sai üks Jaapani suurimaid lennukitootjaid. Nagoya oli Teise maailmasõja ajal USA õhurünnakute sihtmärk. Nagoya rahvaarv oli sel ajal hinnanguliselt 1,5 miljonit, tegemist oli ühega Jaapani lennukitööstuse kolmest suurimast keskusest. Hinnanguliselt toodeti Nagoyas 40–50% Jaapani lahingulennukitest ja mootoritest, sh näiteks elutähtsat hävitajat Mitsubishi A6M Zero. Nagoya piirkonnas toodeti Teise maailmasõja ajal ka tööpinke, laagreid, raudteeseadmeid, metallisulameid, paake, mootorsõidukeid ja töödeldud toiduaineid.

Õhurünnakud algasid 18. aprillil 1942 rünnakuga Mitsubishi Heavy Industries lennukitehasele, Matsuhigecho naftalaole, Nagoya lossi sõjaväekasarmutele ja Nagoya sõjatööstuse tehasele. Pommitamine jätkus 1945. aasta kevadeni. XXI pommitajate väejuhatus püstitas USA armee õhujõudude uue rekordi suurima tonnaažiga, mis kunagi ühel missioonil ühele sihtmärgile lastud – 3162 tonni süüteid. Nagoya loss, mida kasutati sõjaväe komandopunktina, sai tabamuse ja suuresti hävis 14. mail 1945. Peahoone rekonstrueerimine viidi lõpule 1959. aastal. 

Pärast sõda Nagoya majandus mitmekesistus - linn on jäänud Jaapanis oluliseks tööstuse ja transpordi keskuseks, kus teiste hulgas omavad peakortereid Brother Industries, Ibanez, Lexus ja Toyota. Linna kuulsate vaatamisväärsuste hulka kuuluvad Atsuta pühamu, Higashiyama loomaaed ja botaanikaaed, Nagoya sadama avalik akvaarium, Nagoya loss, Hisaya Ōdori park ja Nagoya teletorn, mis on üks Jaapani vanimaid teletorne.

Esimeseks sihtkohaks sai Toyota Automobile Museum. Tegemist on linnast pisut väljas asuva keskusega, mis tutvustab kogu autotööstuse (mitte ainult Toyota) arengut esimestest motoriseeritud vankritest tänapäevani. Kogus on väga palju näidiseid (nii suurepäraselt taastatud originaale, kui ka filigraanseid koopiaid). Isegi minusugusele, kelle tehnikahuvi jääb pigem väikeste kilda, oli seal palju vaadata. Eelkõige lummasid vanade mudelite detailitäpsus ja disain. Kohati täiesti ebapraktilised, aga ilusad.





Õhtul jalutasime veel lossi ümbruses (kahjuks oli see juba suletud) ning kinnitasime keha lossi vallkiraavi kaldal, kus on mõnus rida pisut hipsterlikke söögikohti väga erinevatele maitsetele. 

Kuna meie praeguse reisiseltskonna üks liige Peter on suur anima (ja kogu animeeritud maailma) kirglik huviline, siis teise päeva pühendasime Ghibly pargile - Nagoyas 2005. aastal toimunud Expo pargis olevale osale, mis on pühendatud Ghibly filmidele.


Teadmata neist midagi (vahel on piinlik oma ignoratnsust tunnistada), sain siiski väga toreda elamuse. Kogu see visuaalne küllus ja detailirohkus, mis Sind seal tabab, on väga äge! Paratamatult sain aru, et ega ma sellest maailmast midagi ei jaga. Ma arvan, et see võiks olla umbes sama, kui vaadata Leonardo da Vinci maale ilma taustateadmiseta- võid saada absoluutse naudingu neist filigraansetest, puudutavatest töödest, kuid kui tunned pisut ka Piiblit, siis mõistad lisatasandina ka seda, kes ja miks seal on. Ehk siis kui mina sain nautida ainult eelkõige visuaalset ilu, siis Peteri jaoks jutustasid need stseenid omaette lugusid.

Igal juhul on tegemist mõjusa reisiga visuaalses maailmas! Parima mulje jätsid peahall (väga palju erinevate filmide nurgakesi) ja Nõidade org. Ja siis muidugi need jaapanlased, kes iga nurga peal, lapp käes, lillelehtedelt tolmu pühivad. See kõik on nii ilus, puhas ja tore.



Kommentaare ei ole: